Uhkapelaaminen ja hevosurheilu

Kuten kaikesta muustakin urheilusta, myös hevosurheilusta voi lyödä vetoa. Uhkapelaaminen erilaisissa hevoskisoissa onkin aina ollut erityisen suosittua. Monissa maissa suosituinta hevosurheilua ovat laukkakisat.

Pelaaminen on ollut aina suosittua myös Suomessa. Meillä ylivoimaisesti suosituin laji on kuitenkin laukkakisojen sijaan ravit. 800 000 suomalaista käy vuosittain seuraamassa raveja paikan päällä. Moni heistä on tietenkin vain katsomassa kisoja ilman oman rahan panostamista, mutta isolle osalle uhkapelaaminen kuuluu kiinteänä osana hevosurheiluun.

Suomessa kaikki hevosurheiluun liittyvä pelaaminen on tapahtunut vuoden 2017 alkuun saakka Fintoton kautta. Fintoton kautta voi pelata myös joitakin ulkomaisia laukkakisoja ja muita hevosurheilutapahtumia. Vielä suurempia pelivalikoimia tarjoavat monet ulkomaiset rahapelisivustot, joilla vedonlyöntiä on tarjolla kohteisiin ympäri maailman. Vedonlyönnin lisäksi monet näistä sivustoista tarjoavat lisäksi netticasinopelaamista.

Vuodesta 2017 alkaen Veikkaus Oy, Fintoto ja RAY yhdistyvät yhdeksi valtion omistamaksi firmaksi, jonka nimeksi tulee Veikkaus Oy. Toto-pelitkin siirtyvät näin Veikkaus-nimen alle. Fintoton kautta Toto-pelejä on pelattu vuosittain yli 2000 hevostapahtumaan. Pelien tuotot käytetään suomalaishevosurheilun ja -kasvatuksen hyväksi. Voittojakin kuitenkin jaetaan n. 3 miljoonaa euroa viikossa.

The Kentucky Derby

Pelejä pelataan vielä paljon perinteiseen tyyliin kioskeilla paperilappuja täytellen. Monen suositun pelikioskin nurkassa olevassa televisiossa pyöriikin jatkuvasti Fintoton pyörittämä TotoTV, joka näyttää joka päivä pelkkää hevosurheilua.

Paikan päällä raveissa pelaaminen onnistuu tietysti myös. Kuten muukin uhkapelaaminen, myös hevosurheilun pelaaminen on siirtymässä yhä enenevissä määrin netin puolelle. Fintoto tarjoaa nettisivujen kautta tapahtuvan pelaamisen lisäksi ladattavaa mobiilisovellusta. Nettipelaaminen kasvaakin nykyään erityisesti mobiilissa. Lähes jokaiselta löytyy nykyään älypuhelin tai tablettitietokone, jotka mahdollistavat ravipelaamisen missä vain ja milloin vain.

Oikeaa tunnelmaa tavoitellakseen raveja kannattaa tietysti seurata paikan päältä, mutta vedot voi kätevästi lyödä etukäteen vaikka omalla puhelimella. Puhelimella veikkaaminen onnistuu tietysti kätevästi vaikka täpötäydestä katsomosta käsin.

Nettipelaaminen kasvattaa varmasti jatkossakin osuuttaan, mutta kioskin nurkasta löytyvät paperiset kupongit tuskin katoavat nekään minnekään.