Laadukas ruokinta pitää hevosen kunnossa

Hevosen ruokinta

Koska hevoset ovat tottuneet feeding the horselaiduntamaan, ei niiden kuulu syödä suuria määriä rehuja kerrallaan ja ruokintakertoja pitää olla päivässä useita. Juuri ennen tai jälkeen ratsastuksen tai muun rasituksen ei ole suotavaa ruokkia hevosta ja ruokinta-ajat onkin otettava huomioon kun suunnitellaan vaikka ratsastusretkeä. Hevosen ruuan sisältö riippuu siitä, mihin käyttöön hevonen on.

Perusrehut jaetaan kahteen ryhmään

  • Karkearehut ovat kuiva heinä, säilöheinä sekä laidunruoho mitä hevoset syövät luonnosta.
  • Väkirehut ovat sokeripitoiset melanssit, melanssileikkeet, kasviöljyt ja esimerkiksi kaura. Väkirehujen ei kuulu olla hevosen ruokavalion pääaine vaan se tulee olla lisänä karkearehuille.

Tärkein osa hevosen ruokavaliota on heinä, jonka täytyy olla myös hyvälaatuista. Heinän on oltava ravinteikasta, lehtevää, hyväntuoksuista ja pölytöntä. Kesäisin laidunruoho voi korvata kokonaan tai suurelta osin säiliöheinän ja kuivan heinän, mutta talvisin nämä ovat tärkein ruuanlähde.

Hevosen koon ja käytön mukaan heinän kilomäärä voi vaihdella kuudesta kymmeneen, jotkut pienimmät poni ja hevosrodut vaativat vähemmän.

Väkirehuja eivät kaikki hevoset edes tarvitse, esimerkiksi seuraponeille se on lähinnä herkkuna. Raskaammassa käytössä oleville hevosille sitä annetaan enintään neljä tai viisi kiloa ja tässä täytyy huomioida myös eläimen sukupuoli, koko, ikä sekä rotu.

Rehuanalyysit auttavat suunniteltaessa yksilöllistä ruokintaa. Tietyillä hevosilla tarvitaan vielä lisäenergiaa, valkuaisia, kivennäisiä ja vitamiineja, esimerkiksi kilpahevosilla ja siitostammoilla on omat vaatimuksensa. Sairaiden eläinten ruokkimisessa on aina otettava yhteys eläinlääkäriin, jotta vältytään aiheuttamasta lisää ongelmia hevoselle.

Hevosen kunto on pidettävä kohdallaan, kylkiluiden tulisi tuntua, muttei näkyä. Jos eläin ei ole pirteä tai sillä on ongelmia liikkua, tulee kiinnittää sen painoon huomiota. Pahimmissa tapauksissa kyse voi olla myös jostain terveydellisestä ongelmasta jolloin hevosiin erikoistunut eläinlääkäri on saatava paikalle, tai hevonen on vietävä klinikalle.

Hevonen on hyvin altis erilaisille ruuansulatuskanavassa ilmeneville sairauksille ja tämän takia mahdolliset ruokavalion muutokset on tehtävä vähitellen. Ruokavalion vaihtoon pitää käyttää vähintään yksi tai useampi viikko, lisäten vähitellen uuden ruuan määrää ja vähentäen vanhaa ruokaa. Joskus sopivan ruokavalion löytäminen tietylle yksilölle voi olla hankalaa, tällöin apua voi hakea kokeneemmilta omistajilta.