Hevosurheilun eri muotoja

Hevosurheilua on harrastettu lähes siitä alkaen kun hevosia on kesytetty. Nykyään urheilumuodot ovat muovautuneet omanlaisiksi kilpailulajeiksi, jotka eroavat sekä säännöiltään että vaatimuksiltaan toisistaan.

Esteratsastus

Nämä kilpailut ovat yksi ratsastuskilpailujen vanhimmista muodoista ja samalla ne ovat myös olympialaji. Niissä tarkoitus on ylittää tietyssä ennalta määrätyssä järjestyksessä joukko erilaisia esteitä. Tarkoitus on suorittaa rata mahdollisimman nopeasti, mutta tekemättä virheitä. Yksi kilpailu voi sisältää 8 – 20 estettä ja niiden vaikeuteen ja teknisyyteen vaikuttaa kilpailutaso. Vaativuutta muutetaan nostamalla esteiden korkeutta tai pituutta, vaihtelemalla estetyyppejä ja muuttamalla esteiden lähestymiskulmia.

Kenttäratsastus

EventingTässä kilpailussa mitataan sekä kouluratsastus-, rataeste-, maastoeste- että kestävyysosioilla ratsastajan ja hevosen yhteistyötä. Sitä pidetään yhtenä vaativimmista kilpailulajeista, koska hevosen ja ratsastajan yhteistyö on oltava saumatonta ja heidän on loistettava jokaisessa kilpailutyylissä. Kenttäratsastus on ollut olympialaji vuodesta 1912 alkaen.

Kouluratsastus

Hevosen ja ratsastajan tarkoituksena on suorittaa aikaisemmin määrätyt liikesarjat mahdollisimman laadukkaasti ja tarkasti. Rata tehdään sileällä kentällä ja yhteistyö hevosen ja ratsastajan välillä on oltava eleetöntä ja lähes huomaamatonta katsojan silmään. Tavoitteena on saada hevosesta irtonainen, notkea, luottavainen, joustava, tarkkaavainen ja eteenpäin pyrkivä samalla käyttäen koko lihaksistoaan ja pitämällä pääosan painosta takajaloilla. Kouluratsastus on virallinen olympialaji.

Matkaratsastus

Tämä ratsastuslaji on ollut virallinen 1983 vuodesta lähtien ja siinä mitataan ratsukon nopeutta ja kestävyyttä pitkillä välimatkoilla. Kilpailujen reittien pituus vaihtelee suuresti 15 kilometristä 160 kilometriin, useita päiviä kestävissä kilpailuissa matka voi olla vieläkin pidempi.

Monté

Ravikilpailumuoto Monté on alun perin saanut alkunsa Ranskasta ja tässä ohjaaja istuu satulassa kilpailun ajan. Ratsastajalta vaaditaan C-ajolupa, eli ikää on oltava vähintään 16, jotta korttia saa hakea. Painoa on oltava hevosen selässä, satula mukaan laskettuna vähintään 52 kiloa ja ratsastajien toivotaankin olevan niin kevyitä kuin mahdollista.

Laukkakilpailut

Näissäkin kilpailuissa ratsastaja, eli jockey on hevosen selässä. Eri hevoslajeille on omia kilpailuitaan ja suosituimpia ratsuja ovat Englannin täysveriset. Kilpailut ovat saaneet maailmanlaajuisen suosion ja parhaimmista hevosista maksetaan miljoonia.

Raviurheilu

Euroopassa raviurheilu on suosituin hevosurheilun muoto. Radan pituudet vaihtelevat, mutta Suomessa yleisin pituus on 1 000 metriä. Lähtöjä on erilaisia eri ikäluokille ja esimerkiksi tammoille ja oreille. Ravin suurkilpailuissa voittopotit kohoavat yli 10 000 euroon.