Hevosten eri askellajit

Askellajit tarkoittHorses in different gaitsavat erilaisia liikkumistapoja joita hevoset käyttävät. Ne ovat synnynnäisiä ominaisuuksia, joita ihminen lähtee sekä vahvistamaan että rohkaisemaan. Joillain hevosroduilla on jopa pelkästään niille ominaisia askellajeja ja näitä kutsutaan erikoisaskellajeiksi. Erikoisaskellajit voivat vaatia tarkempaa koulutusta ja mahdollisesti apukeinoja, mutta ne pohjautuvat aina luontaisiin askellajeihin. Askellajit jaetaan karkeasti kahteen ryhmään

Perusaskellajit

  • Käynti on askellaji, jossa hevosen jokainen kavio laskeutuu maahan vuorotellen. Se on nelitahtista kulkua ja sitä pidetään hevosen kävelynä. Järjestys on vasen takajalka – vasen etujalka – oikea takajalka – oikea etujalka. Puhtaassa käynnissä saman puolen jalat eivät ole koskaan samanaikaisesti ilmassa kauan, jos ne kulkevat samanaikaisesti, on kyse passikäynnistä. Käynnissä hevosen pää ja kaula painuu alas aina etujalan ponnistaessa.
  • Ravissa kaksi kaviota osuu maahan aina samaan aikaa. Tässä kaksitahtisessa askellajissa ristikkäiset eli diagonaaliset jalat liikkuvat samaan aikaan, eli oikea takajalka ja vasen etujalka – oikea etujalka ja vasen takajalka. Vakaassa askellajissa ratsastajan kyyti on töyssähtelevää ja siihen pitääkin oppia oma ratsastustyylinsä.
  • Laukka on kolmitahtinen askellaji, jossa kolme kaviota laskeutuu samaan aikaan maahan. Hevosen laukatessa aina oikea tai vasen puoli johtaa ja laukkaan lähtemistä kutsutaan laukannostoksi. Laukanvaihto tehdään kun halutaan vaihtaa oikeasta tai vasemmasta laukasta toiseen, tämä voi olla haastavaa ja onkin yksi kouluratsastusliikkeistä.
  • Kiitolaukka, eli neli tai nelistys, on nopein kaikista hevosen askellajeista. Laukkakilpailuissa käytetään tätä nimenomaista askellajia ja muuten sen käyttö on yleensä rajoittunut maastoihin kun käytössä on tasainen ja pitkä maasto osuus.

Erikoisaskellajit

  • Passi, tai raviurheilussa peitsi, on askellaji jossa hevosen samanpuolen jalat koskevat maata samaan aikaan ja liikkuvat samaan suuntaan. Tämä kaksitahtinen askellaji oli aikaisemmin suosittua koska se tekee ratsastamisesta hyvin miellyttävää, mutta nykyään sitä harrastetaan usein vain islanninhevosilla. Näille järjestetään jopa omia kilpailuja, joissa pyritään mahdollisimman nopeaan passiin eli liitopassiin.
  • Tölttiä on usein kutsuttu vain islanninhevosille ominaiseksi askellajiksi. Nelitahtinen töltti on sekä ravin että passin sekoitus, jossa nopeutta voi vaihdella tarvittaessa suuresti. Raviin verrattuna kulku on tasaista ja miellyttävää ratsastajalle.