Hevosen monet käyttötarkoitukset

Hevosia on käytetty ihmisten apuna siitä lähtien kun kesyttäminen aloitettiin. Vaikka hevosen käyttötarkoitus onkin jonkin verran muuttunut vuosien varrella, on niillä vieläkin useita erilaisia tehtäviä ihmisten parissa.

Hevoset urheilussa

Horses making workErilaisia hevosurheilulajeja ja kilpailuita on lukuisia ja vaikka suurin osa hevosista onkin harrastekäytössä, yhä useampi harrastaja tähtää myös kilpailumaailmaan. Yleisiä hevosurheiluja ovat ravit, kouluratsastus, esteratsastus, rodeo, valjakkoajo, matkaratsastus ja kenttäratsastus.

Hevoset työnteossa

Aikaisemmin hevoset olivat kulkuvälineitä ja apuna maataloustöissä esimerkiksi kanto- ja vetojuhtina. Nykyäänkin tämä on yleistä varsinkin kehitysmaissa, mutta myös kehittyneimmissä maissa hevosia käytetään kulkuvälineinä vaikeassa maastossa, esimerkiksi pelastustehtävissä. Myös ratsupoliisit ovat yleisiä ja lehmien paimentamisessa hevonen on edelleen korvaamaton apu.

Viihteen maailma käyttää myös hevosia

Hevosia voi nähdä erilaisissa sarjoissa ja elokuvissa jatkuvasti, yleensä sivuosissa vanhanaikaisia sotaelokuvia tehdessä tai jopa päähenkilöinä. Myös erilaiset viihdeshow’t ja sirkukset käyttävät hevosia esityksissään, vaikkakin lukuisat eläinsuojelujärjestöt ovat vastustaneet tätä suuresti ja eläinten käyttö erityisesti sirkuksissa onkin vähentynyt suuresti.

Terapiaeläimenä

Koirat, kissat ja useat muut eläimet ovat löytäneet uuden käyttötarkoituksen terapian maailmassa, eikä hevonen ole poikkeus. Kehitysvammaisille järjestetään omia ratsastustuokioita ja kontaktin ottaminen lempeään olentoon onkin usein paljon helpompaa kuin kommunikointi muiden ihmisten kanssa.

Sodankäynti

Aikaisemmin hevonen on ollut korvaamaton apu sodankäynnissä. Muinaisista ajoista lähtien ne ovat vetäneet kärryjä ja kuljettaneet sotilaita pitkiä matkoja sotatantereille. Sodassa, erityisesti etulinjassa käytetyiltä hevosilta on vaadittu paljon hermoja, jotta hallinta pysyy vaikka ympärillä räjähtelisi pommeja tai kovat äänet tekisivät eläimestä kuuron hetkellisesti. Nykyään käyttö on vähentynyt modernimpien ratkaisujen tieltä, mutta vieläkin erityisesti vaikeakulkuisessa maastossa käytetään hevosia sodankäynnin apuna.

Hevonen tuotteena

Erilaiset harrastukset ja työt eivät ole ainoat hevonen käyttötarkoitukset. Hevosta ollaan käytetty ja käytetään vieläkin joissain maissa sen maidon ja lihan takia. Sen kestävästä harjasta saadaan jouhta useaan käyttötarkoitukseen ja nahkaa voidaan hyödyntää esimerkiksi vaatteissa. Usein pesäpallojen ja pesäpallohanskojen materiaali on hevosennahkaa. Hevosten kavioista voidaan tehdä myös eläinliimaa.

Hevonen on siis monikäyttöinen eläin, mistä on seuraksi, työntekijäksi ja jopa tuotteelliseksi hyödykkeeksi, eikä ole ihme että ihminen on säilyttänyt sen näin kauan kanssaan.