Hevonen ja sen käyttäytyminen

Hevosen käyttäytyminen

Omistajalta tai hevosen hoitajalta vaaditaan taitoa, jotta tämä vahva ja reaktioiltaan nopThe horse behaviorea eläin saadaan tekemään yhteistyötä. Sen tarpeet sekä lajin luonne on ymmärrettävä kunnolla ja parhaiten taitoa karttuu käytännössä kokeneiden hevosihmisten parissa. Parhaimmillaan hevosen ja ihmisen yhteistyö voi olla melkein täydellistä, molemmat kunnioittavat toisiansa ja työskentelevät yhteisten päämäärien eteen. Pahimmillaan omistajalla on pureva ja potkiva suuri eläin takapihallaan jolloin molemmat kärsivät.

Hevosella on huomattavasti ihmistä parempi kuulo ja hajuaisti, sillä on oma kehonkielensä ja se voi tarvittaessa puolustautua voimakkaastikin esimerkiksi potkimalla tai puremalla. Eri hevosten luonteet eroavat toisistaan suuresti ja tähän vaikuttaa myös eläimen sukupuoli ja ikä. Jos omistaja päättää ottaa varsan, on hänellä oltava riittävää tietoa ja taitoa jotta hevosesta kasvaa helposti käsiteltävä ja luotettava yksilö.

Aloittajan ei kannata hankkia heti oria, useat niistä ovat tietyllä tavalla rajuja ja vaativat myös osaamista. Ruunaamalla orin siitä saa helpommin käsiteltävän tai vaihtoehtoisesti tamma voi olla hyvä vaihtoehto. Tammat voivat kuitenkin käyttäytyä omituisesti esimerkiksi suojellessaan varsaansa tai ollessaan kiimassa.

Hevosilla on luonnostaan laumajärjestys jonka mukaan ne elävät isommissa ryhmissä, näissä johtava yksilö päättää mitä lauma tekee, saa syödä sekä juoda ensin, tekee jälkeläisiä ja myös tarvittaessa puolustaa laumaansa.

Ihmisen hankkiessa hevosen sille on hyvä saada seuraa. Mikään ei korvaa toisen saman lajin yksilön tuomaa iloa ja hevosia kannattaisikin olla vähintään kaksi.

Tämä kuitenkin vaatii omistajalta kaksinkertaisen uhrauksen aikaa, rahaa ja vaivaa. Hevosen voi myös sijoittaa tallille jolloin sillä on seuraa muista tallin hevosista eikä omistajan tarvitse hankkia useampaa yksilöä. Kaikille hevosille lajitoveri ei sovi seuraksi ja esimerkiksi kahden jääräpäisen ja tulisen temperamentin omaavaa oria ei suositella samalle laitumelle.

Laumahierarkia tulisi ottaa huomioon kun käsitellään hevosia, jotta hevonen olisi helposti käsiteltävä ja luotettava, on sen ensin luotettava ihmiseen ja sallittava tämän olla tätä ylempänä. Hyvin koulutettu varsa oppii kunnioittamaan ihmisiä heti alusta lähtien, mutta huonon alun saanut hevonen voi olla lähes mahdoton kouluttaa ja saada tämä toimimaan yhteistyössä. Pahimmillaan huonot kokemukset varsaiässä tekevät hevosesta arvaamattoman, epäluuloisen ja hermostuneen eläimen.